Facebook Instagram YouTbue

Kluski i nadciśnienie tętnicze

Kluski i nadciśnienie tętnicze

W Korei przez 8 lat obserwowano  5 018   kobiet i  mężczyzn w wieku od  40 do  69 lat bez nadciśnienia w momencie rekrutacji. Na nadciśnienie tętnicze zachorowało 1 377 osób.  U kobiet częste zjadanie klusek i makaronów   ≥ 5 porcji /tydzień aż 2,3 razy zwiększało ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego. Nie  znaleziono takiego związku  pomiędzy  spożyciem białego  ryżu  i chleba. Nadciśnienie to trampolina do zawału serca , udaru lub nowotworu. W czasach COVID-19 należy  podkreślić,  że  chorzy na nadciśnienie aż 4 razy częściej, w porównaniu z osobami zdrowymi, umierają z powodu tej infekcji.  Warto więc sobie  zadać sobie pytanie:  czy kluski są tego warte...?

Jiwon Kim , Jihye Kim,  Yunhee Kang: Noodle consumption is positively associated with incident hypertension in middle-aged and older Korean women. Nutrition Research and Practice 2019;13(2):141-149