Kluski i nadciśnienie tętnicze
Kluski i nadciśnienie tętnicze
W Korei przez 8 lat obserwowano 5 018 kobiet i mężczyzn w wieku od 40 do 69 lat bez nadciśnienia w momencie rekrutacji. Na nadciśnienie tętnicze zachorowało 1 377 osób. U kobiet częste zjadanie klusek i makaronów ≥ 5 porcji /tydzień aż 2,3 razy zwiększało ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego. Nie znaleziono takiego związku pomiędzy spożyciem białego ryżu i chleba. Nadciśnienie to trampolina do zawału serca , udaru lub nowotworu. W czasach COVID-19 należy podkreślić, że chorzy na nadciśnienie aż 4 razy częściej, w porównaniu z osobami zdrowymi, umierają z powodu tej infekcji. Warto więc sobie zadać sobie pytanie: czy kluski są tego warte...?
Jiwon Kim , Jihye Kim, Yunhee Kang: Noodle consumption is positively associated with incident hypertension in middle-aged and older Korean women. Nutrition Research and Practice 2019;13(2):141-149