Facebook Instagram YouTbue

PILAW Z CIECIORKĄ

PILAW Z CIECIORKĄ                                                                                                                                                               

1  kubek suchej cieciorki

2 śr cebule

4 marchewki 

3 liście laurowe

5 ziaren ziela ang

2 kubki ryżu brązowego 

1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka kurkumy, 1/4 lub wiecej chilli - gdy lubisz smaki wschodu

sól, pieprz, 

Cieciorkę namoczyć na noc w dużej ilości wody. Rano odlać wodę. Nalać świeżej wody, gotować 1 godz. 

Podsmażyć w rondlu pokrojone w kostkę 2  cebule, dodać 4 marchewki starte na grubej tarce, podsmażyć z cebulą,  dodać namoczoną i ugotowaną cieciorkę, 5 kubków wody,  liście laurowe , ziele ang  szt, pieprz, sól,  kolendrę,   kmin rzymski,   kurkumę,  chili- to będzie  bardziej indyjski smak, gotować razem pod przykryciem 10 min. Dodać 2 kubki wypłukanego ryżu brązowego, posolić, aby woda była lekko słona, gotować jeszcze ok. 30 min pod przykryciem. Odstawić na 15 min, nie odkrywając. Dobrze smakuje z kapustą kiszoną lub ogórkami kiszonymi. Fakt, trochę dużo tego wychodzi, ale znika…Można zrobić połowę .