PILAW Z CIECIORKĄ
PILAW Z CIECIORKĄ
1 kubek suchej cieciorki
2 śr cebule
4 marchewki
3 liście laurowe
5 ziaren ziela ang
2 kubki ryżu brązowego
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka kurkumy, 1/4 lub wiecej chilli - gdy lubisz smaki wschodu
sól, pieprz,
Cieciorkę namoczyć na noc w dużej ilości wody. Rano odlać wodę. Nalać świeżej wody, gotować 1 godz.
Podsmażyć w rondlu pokrojone w kostkę 2 cebule, dodać 4 marchewki starte na grubej tarce, podsmażyć z cebulą, dodać namoczoną i ugotowaną cieciorkę, 5 kubków wody, liście laurowe , ziele ang szt, pieprz, sól, kolendrę, kmin rzymski, kurkumę, chili- to będzie bardziej indyjski smak, gotować razem pod przykryciem 10 min. Dodać 2 kubki wypłukanego ryżu brązowego, posolić, aby woda była lekko słona, gotować jeszcze ok. 30 min pod przykryciem. Odstawić na 15 min, nie odkrywając. Dobrze smakuje z kapustą kiszoną lub ogórkami kiszonymi. Fakt, trochę dużo tego wychodzi, ale znika…Można zrobić połowę .